Започва кампанията за прием на първокласници в София, а родителите могат да подават заявления в желаните училища, през тази година ще се кандидатства по нови критерии.

Единната система за прием в първи клас за София няма как да удовлетвори всекиго, но тя се приема на база всеобщата нужда на града, коментира пред БНТ заместник-кметът на София Тодор Чобанов. 7-8 училища ще са по-натоварени при приема, но ще има и такива със свободни места, обясни той.

Отпада критерият месторабота на родителите. Няма да има значение и кога са подадени документите в рамките на кампанията. Правилата, въведени от Министерството на образованието за прием в първи клас, важат за цялата страна. Напрежение обаче има в големите градове и най-вече в столицата.

Очаква за първи клас да кандидатстват над 12 хиляди деца в столицата. Родители подадоха жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу принципа на уседналост за бъдещите първокласници. Решението на комисията обаче ще стане ясно едва през месец май.

3 години уседналост за прием в първи клас в столицата

3 години уседналост за прием в първи клас в столицата

Столичният общински съвет прие новата наредба за прием на ученици

Чобанов отбеляза, че имаме много либерален режим у нас, защото все пак има право на избор. Няма как да няма общо правило, там където има уседналост, се приемат най-бързо децата, за да може родителят да ги води в района, в който живее. Идеята е да натоварим равномерно образователната мрежа и детето да не пътува рано сутрин, коментира той.

Адресът на майката е адресът на детето, затова и той е водещ в законодателството. При неизпълнение на критериите за уседналост просто няма да се ползват предимствата, но има достатъчно места в София. Той уточни, че дори и да не са приети в най-желаното, децата ще може да бъдат приети в други учебни заведения, където бройките няма да са заети.

За улеснение на приема най-вероятно по-следващата година ще има софтуер, който ще извършва класирането и ще е доста по-справедливо определянето на това коя сграда в кой район се намира, обясни Чобанов.

Чобанов определи критерият за месторабота на родителите като доста рисков, защото много родители успяват да си изфабрикуват документ за работно място, в което не работят.