Откакто България е приета в Европейския съюз има трайна тенденция за увеличаване на броя на младите българи, които получават висше образование в чужбина.

Това са впечатленията на Ирина Христова, организатор на изложението „Световно образование", цитирана от БНР.

По думите й финансовата и икономическата криза не влияе върху броя на младите хора, които искат да завършат висшето си образование извън България.

Според Христова през последните години се наблюдава промяна в избора на желаните специалности от българските студенти в чужбина. Модата, архитектурата и дизайнът са били предпочитаните специалности за българските студенти в чужбина, веднага след бизнеса, но в момента интересът е много голям към специалности, свързани с компютърните технологии, с опазването на околната среда, както и с други модерни и нови специалности,

Ирина Христова уточни обаче, че преди тези нови предпочитани от българските студенти специалности, отново най-голям е интересът към бизнеса.

От 9 до 15 октомври в България се провежда есенното изложение по проекта "Световно образование". То обхваща градовете София, Варна, Велико Търново и Русе, където ще бъдат представени акцентите и актуалните тенденции за обучение в чужбина за учебната 2010/2011 година.