Това не са пари от българския бюджет, това са европейски средства, които в този програмен период се дават от Европейската комисия само, за да се подкрепи определена политика. Тоест не са просто за отличен успех или за социални нужди, а трябва да подкрепят развитието на образованието.

Това обясни просветния министър Меглена Кунева във връзка с недоволството, породено сред студентската общност след обявяването на проект "Наука и образование за интелигентен растеж".

Припомняме, тези стипендии за успех ще се отпускат на студентите в приоритетните професионални направления от Стратегията за висше образование стана ясно при представянето. Именно това ограничение предизвика недоволство сред студентската общност, тъй като дава възможност за придобивка на едни специалности, а други са изключени. В понеделник предстои среща на ръководството на Министерството на образованието и науката с представители на студентските съвети, с които да обсъди готвения от тях протест.

Проблемът е, че има много важни за страната ни и за пазара на труда специалности, за които няма кандидати да учат, като инженери и педагози, обясни Кунева пред студентите от Русенския университет, където откри Младежкото иновативно Експо и участва във форум за младежкото предприемачество.

Тя уточни, че Европейските стипендии са договорени още през 2014 г., когато са се изготвяли принципите за тяхното разпределяне. Тогава е говорено и със студентските организации, като е обяснено стъпка по стъпка какво представлява тази програма, посочи вицепремиерът.

Даването на европейски стипендии за т.нар. приоритетни специалности е изрично записано в гласуваната почти единодушно през февруари 2015 г. от Народното събрание Стратегия на развитието висшето образование, приемането на която пък беше едно от условията за стартиране на Оперативната програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, припомни Кунева.

По думите й 50% от влезлите инженерство не завършват, а инвеститорите непрекъснато посочват, че имат огромна нужда от такива кадри.

По думите на Меглена Кунева даването на стипендии на проблемните специалности е начин да се стимулират повече ученици да се записват именно в тях. Като аргумент просветният министър изтъкна, че 50% от влезлите инженерство не завършват, а инвеститорите говорят са огромна нужда от такива кадри.

Тя посочи още, че Министерството на образованието и науката и Министерството на финансите при обсъждането на бюджета за догодина ще търсят начини и през 2017 г. да има средства за стипендии.

Министър Кунева припомни, че тази година в бюджета са заложени 32 млн. лв. за стипендии, докато европейските стипендии са 26 млн. лв. за три години и половина. Стипендии за успех през държавния бюджет взимат над 20 хил. студенти в страната.