Родители се обявиха против нови правила за провеждането на националните състезания по математика за ученици в страната, съобщи Нова.
Според родителите новите правила за участието в математическите състезания за ученици въвеждат квотен принцип по области, което дискриминира част от децата, желаещи да се състезават на национален подиум.

Според притеснените родители новите правила гласят, че от град с около 30 000 души на национално състезание могат да се изпратят 4 ученици, докато в София, където живеят над 1 милион жители, броят на ученици, които се допускат до състезанията, е едва 16.

По този повод 165 родители на ученици от Софийската математическа гимназия са внесли писмо до министъра на образованието и до Комисията за защита от дискриминацията. В протестното писмо са се включили и учители.

Според Ивайло Старибратов, председател на комисията, решила да се въведе квотен принцип по области, квотите се обсъждат вече повече от 5-6 години. По думите му причината за въвеждането на такова правило е, че броят на желаещите деца да се явят на такъв форум нараства, което прави логистиката на състезанията много трудна.

Старибратов обясни и че квотният брой на децата, които ще могат да участват в състезание, се определя по исторически принцип за явяване. Това била и причината от София да се допускат 3 пъти повече деца, отколкото от други населени места.