Министерството на образованието обмисля локално преминаване към дистанционно обучение на всички ученици при влошаване на епидемичната обстановка. Това обяви пред bTV зам.-министърът на образованието Таня Михайлова.

Тя обясни, че се дава възможност да се взима решение, обусловено от ситуацията в съответната община или област, както и от конкретната ситуация в дадено училище.

Според нея е много важно малките ученици от начален етап да се обучават присъствено.

Михайлова е категорична, че в случая по-верният принцип е локалният, тъй като при него има пряк поглед върху ситуацията - какъв е броят на отсъстващите ученици, на отсъстващите учители, както и на карантинираните ученици и учители.

Гимназиите в "червените зони" да продължат дистанционно иска Вълчев

Гимназиите в "червените зони" да продължат дистанционно иска Вълчев

Останалите решават локално

По нейни думи трябва да се има предвид и преобладаващото мнение на родителите. Михайлова даде пример с училище в Търговище, където са подадени над 200 молби от родители за преминаване към дистанционно обучение.

Според зам.-министъра на образованието един онлайн час трябва да е по-кратък от класическия. Тя посочи, че в момента часовете при по-големите ученици е 45 минути, а при онлайн обучението трябва да е до 40 минути. По думи на Михайлова часовете може да са и по 30 минути в зависимост от гимназиалния или прогимназиалния етап. За най-малките пък един учебен час да е до 20 минути.

Към момента 623 ученици са заразени с коронавирус, а под карантина са близо 13 000 ученици и 117 паралелки. 859 пък са учителите с коронавирус.

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Директорите на училищата вече ще решават за дистанционното обучение

Това предвижда нова заповед на МОН