За първи път от пандемията от коронавирус матурите и Националното външно оценяване (НВО) тази година ще се проведат по традиционния начин. Няма да има проверки и тестване на ученици, има готовност да се действа при сигнал. Това коментира зам.-министърът на образованието Мария Гайдарова пред news.bg днес, след като награди директори на училища със специалната награда на МОН "Св. Иван Рилски".

Приети са всички заявления, а учениците могат да получат служебните бележки от директорите до 18 май. В бележките е записано къде трябва да се явят и в колко часа започва матурата, която са посочили в заявлението.

Точната бройка на желаещите да се явят по различните предмети, плюс допълнителните матури за професионална квалификация, ще бъде публикувана до няколко дни в електронната система в страницата на Министерство на образованието и науката.

Матурите за зрелостници: По около 50 000 за БЕЛ и професионална квалификация

Матурите за зрелостници: По около 50 000 за БЕЛ и професионална квалификация

Срокът за заявления за валидиране на компетентности е приключил, съобщава МОН

Гайдарова обясни, че организацията на матурите и НВО върви по график, организирани са комисиите, квесторите и вече са разпределени залите за провеждане.

Относно проблема за образователните медиатори - Мария Гайдарова поясни, че проблем няма да има. Преди дни НПО даде пресконференция, на която беше обявено, че МОН не са разписали средства за продължаване на програмата и от 1 юли близо 1000 медиатори ще загубят работните си места.

Не може да има дублиране на национални програми, каза накратко зам.-министърът. От думите й стана ясно, че МОН ще ги подкрепи със средства и те ще са както предходната година.

Над 700 училища запазват медиаторите си до юни 2023 г.

Над 700 училища запазват медиаторите си до юни 2023 г.

Националната програма, по която са назначени медиаторите, е удължена