С 50 медицински сестри повече приема Медицински университет-София от тази година по искане на Министерство на здравеопазването. За втора година в университета ще се обучават и парамедици за въздушната медицинска помощ. Първите дипломирани са тази година - 20 парамедици. Това каза пред медиите ректорът на Медицински университет-София Лъчезар Трайков, който е и председател на Съвета на ректорите. Днес той тържествено откри новата учебна година за бъдещите лекари и мед.сестри.

От думите му стана ясно, че по темета са водени два разговора със служебния кабинет, като са поискали да се повиши броят на обучените парамедици.

МУ е поискал от своя страна точен разчет от колко парамедици има нужда държавата, като е проведена и предварителна договорка с четирите медицински университети, плюс факултета в Стара Загора, да се обучават годишно по 20 студенти. 

Курсанти по военна медицина тренираха за авиоевакуация на пациенти

Курсанти по военна медицина тренираха за авиоевакуация на пациенти

Всеки военен лекар трябва да е преминал подготовка по авиоевакуация

250 са чуждестранните студенти, приети от Европа в София тази учебна година. На 8 октомври ще има изпит за кандидат-студент за страните извън ЕС, над 600 са кандидатите. Те се борят по трима - четирима за едно място. По 7 кандидати от българските студенти са се борили за едно място в Университета тази година.

Във встъпителните си думи пред студентите Лъчезар Трайков похвали престижа на университета и посочи, че има най-високата оценка в рейтинговата система. Също така МУ-София сътрудничи с френската медицинска система и е в крак с новостите в медицината на световно ниво.

Приветствено слово и поздрави имаше и от служебния министър на здравеопазването Асен Меджидиев, от президента Румен Радев и служебния премиер Гълъб Донев. Слово към колегите си изнесе и отличникът тази година Александър Сиджимов.