Бъдещите лекари и мед.сестри, които се обучават в България, за да останат да работят в страната, на първо място искат добра организация на медицинската помощ, на второ - гаранция за предвидимо кариерно развитие, а финансовият мотив е на трето и на четвърто място. Това стана ясно от думите на ректора на Медицински университет-София Лъчезар Трайков, който днес приветства новите студенти.

Трета година МУ прави анкета сред студентите на тема "Ще останат ли да работят в България, или ще заминат да работят в Европа или САЩ", като анкетата съдържа въпроси и какви са причините да напускат страната. 

Медицински университет увеличава приема на мед.сестри и парамедици

Медицински университет увеличава приема на мед.сестри и парамедици

250 са чуждестранните студенти, приети от Европа в София

За две години подред първият отговор на студентите - организацията на медицинската помощ. В тази връзка МУ предлага ясна и предвидима система за кандидатстване. В момента системата е бройките да се определят от директорите на болници, поясни Трайков.

Четирите медицински университети имат готовност да изготвят обща структура за провеждане на изпит по специалности, която е представена и на Министерство на здравеопазването. Ако се подготви такъв изпит, това ще е по-обективният начин за справедлива кариера, смята Лъчезар Трайков. Той добави и обучението на асистенти, като са им вдигнати заплатите на 1500 лв.