Новата учебна година с първокурсници бе открита официално в Медицинския университет в София днес. На събитието присъстваха двама служебни министри - здравният Стойчо Кацаров и образователният Николай Денков, ректорът на университета Лъчезар Трайков, а бяха изпратени поздравителни адреси от премиера Стефан Янев и кмета на столицата Йорданка Фандъкова.

В приветственото слово министър Денков отправи призив за масово ваксиниране и към студентите, които да се учат от учителите си. Той анализира, че пандемиите досега са променяли света, вследствие на което са изчезвали едни цивилизации и са се появявали други, но "днес има антибиотици, ваксини, които са повишили продължителността на живота повече от два пъти и всичко зависи от това как една нация ще използва средствата за това".

В своето слово министър Стойчо Кацаров започна с шега. "Знам, че най-важният въпрос е кога ще отворим дискотеките, отговорът е - щом се ваксинират всички студенти", каза той, уточнявайки, че се шегува. И Кацаров се спря на борбата на лекарите с пандемията и целта да се удължи продължителността на човешкия живот. Медицината е бъдещето, целта по-дълъг живот с по-добро качество, в медицината са най-големите инвестиции и в нея ще се развиват новите технологии. Ваксините са като първия самолет... нано частици, РНК... това е само началото", каза той.

Ректорът на МУ София Лъчезар Трайков коментира след официалното откриване, че има очаквания за нормална година в Медицинския университет, но е готова напълно организацията за онлайн упражнения. Смята, че имат всички условия за онлайн, включително и с тези условия.

Миналата година имаше специален начин на преподаване онлайн, да може да се преглежда пациент в онлайн преподаване. Може и така, започваме с присъствено обучение, искрено се надявам пандемията да не се развихри, обясни той. Трайков даде пример, че вече има високотехнологична медицина с много апаратура, но всеки лекар иска да се потвърди с рентген или скенер.

Няма да се въведе изискване за присъствие на практически занятия със задължителен сертификат, категоричен бе Трайков. По думите му, моделът е такъв и от страна на държавата, и от здравните власти.

Стриктно се следи в МУ за заболеваемост, преболедували, има условия за ваксиниране безплатно, има видове тестове.

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

При вдигане на заболеваемостта - ротация или дистанционно обучение

Очертава се второ COVID плато

Във Факултет като медицинския, където е най-живото изискване за ваксинация - има 85% преболедували и ваксинирани общо преподаватели и студенти. Процентът на ваксинираните само при преподавателите е още по-висок. Студентите първи курс все още не се знае дали са ваксинирани, студентите от третите страни се следят чрез техните мерки.

В 104 випуск в МУ София тази година има общо 1220 студенти. 180 в Медицински факултет, 120 във Факултета по фармация, Дентална медицина - 91 студенти, Факултет по обществено здраве - 420 студенти, филиала във Враца - 110 за мед. сестри и акушерки, в Медицинския колеж Йорданка Филаретова - 299 първокурсници.

Чуждестранните студенти от ЕС са 420, от трети страни още тече приемът, около 300 кандидати. Най-много чужди студенти са приети от Германия, Италия, Англия.

Броят първокурсници, както и квотите е горе-долу е същият като миналата година.