Министерството на образованието и науката (МОН) не е мащеха на Астрономическата обсерватория в Рожен. Това заяви по време на парламентарния контрол просветният министър проф. Тодор Танев в отговор на въпрос на атакиста Станислав Станилов относно мерките, които ще предприеме ведомството във връзка с плачевното състояние на обсерваторията.

Танев подчерта, че Роженската обсерватория не е единствената, макар че е с водещо значение. Вчера той е посетил Димитровградската, където много от проблемите са решени от местните власти - включително преизграждане на сградата.

Обсерваторията в Рожен е в състава на един от институтите на Българската академия на науката (БАН). Изградена е преди 30 години и представлява най-голямата инвестиция в България в научно-изследователската инфраструктура. Няма повече, отбеляза проф. Танев.

Той подчерта, че съгласно закона за държавния бюджет за тази година трансферите от просветното министерство към БАН са в размер на 72 846 900 лева.

Към БАН функционира съвет на настоятелите, които има за цел да подпомага дейността на академията относно ефективното управление на финансовите средства. В него от правителството са включени Румяна Бъчварова и Томислав Дончев.

Проблемите в обсерваторията са натрупани с години. За тази година не е имало предвидени средства за капитални строителства и ремонти, дори на на училища. Въпреки това от вътрешни резерви на просветното министерство са отпуснати 80 000 лв. за оптичния кабел по оптичното трасе, което в момента е най-належащо за обсерваторията.

Депутатът Станислав Станилов коментира, че имало обещания за още няколко милиона допълнително към БАН. Той призова да се обърне сериозно внимание на това какво се залага като бюджет за следващата година. Атакистът отбеляза, че не може учени и изследователи да получават заплати колкото учители в начално училище. Не може по научно-изследователска дейност България да е на последно място в Европа. Това трябва да се промени, коментира Станилов.

От парламентарната трибуна Танев обеща, че ще бъде в първите редици на тези, които ще настояват за коренна промяна на отношението към научните изследвания. Остава отворен за всякакъв вид разговори.