Разгневен родител е посегнал на учител във Врачанско. Това стана ясно по време на посещение на образователния министър Галин Цоков в село Крушовица, но по съвсем друг повод.

Министър Цоков се срещна с директора и учителския колектив от ОУ "Христо Ботев", както и със 7-годишното момиче, живяло в кокошарник.

Детето вече е в позитивна образователна среда. Само за ден момиченцето е било прехвърлено в друго училище и се осигурява допълнителна психологическа и педагогическа подкрепа за по-бързото й адаптиране.

Предстои на място да пристигнат и представители от мобилната група за психологическа подкрепа от МОН, обясни Цоков. Според учителите в новото училище детето се адаптира добре и днес също е било на училище.

Детето, живяло в кокошарник във Врачанско, било в изключителен риск

Детето, живяло в кокошарник във Врачанско, било в изключителен риск

На детето е нанесена тежка психическа травма

"Важно е обаче с момичето да се работи последователно от специалисти, защото подобни травми остават трайни следи, които не винаги са лесно забележими на повърхността", подчерта министърът.

"Тук съм преди всичко като човек и колега, за да обсъдим какво можем да променим в цялата система и да не допуснем друг подобен случай", обърна се той към тях. Учителите обясниха, че е имало страх от семейството и пастрока на детето - както у тях, така и у другите хора в селото.

От вчерашния ден е в ход и проверка на Регионалното управление на образованието на Враца, която да установи има ли пропуски от страна на училището и защо по-рано не са сигнализирали учителите отговорните институции.

По повод ударения учител от днес Цоков заяви, че е необходима по-голяма подкрепа на учителите, защото в малките населени места те често се чувстват изоставени.

Сигналът за детето, отглеждано в кокошарник, подаден първо от училището в селото

Сигналът за детето, отглеждано в кокошарник, подаден първо от училището в селото

За съжаление ние констатирахме, че има някакъв проблем, но нещата като самото дете изричаше на моменти бяха просто противоречиви, твърди директорът