Българският младежки червен кръст стартира кампания за набиране на средства, които да бъдат използвани по програмата „Топъл обяд", заяви Атанас Цветански от БМЧК.

Мотото на кампанията ще е „Бъди един от 90 000" и ще започне на 15-и септември във всички училища в страната.

Инициативата ще се проведе в рамките на месец, като целта е учениците да помогнат на своите връстници в нужда, да получат топъл обяд. Програмата има за цел да осигури всеки учебен ден обяд на децата, които са в тежко социално положение, с един родител или с други проблеми.

Кампанията е и една от формите, чрез които от БМЧК се борят срещу отпадането в училище, тъй като, за да бъдат обхванати от програмата децата трябва да посещават учебни занимания.

Със събраните средства ще бъде осигурен обяд на близо 3000 ученика от цялата страна. Доброволците на БМЧК, които в голямата си част са в ученическа възраст, са подготвили и един апел, насочен към техните връстници с цел да привлекат вниманието им към тази кауза. Призивът към всички ученици от 1-ви до 12-и клас е да отделят по един лев, който да дарят за съучениците си в нужда.

Събирането на средства ще става с традиционните касички и ще бъдат пътуващи, по график ще обикалят училищата във всички 28 области на България.

По думите на Цветански не малко деца в страната не могат да посещават училище, тъй като няма финансовата възможност за това, като някои от тях са принудени да работят и да помагат на семействата си. За последните 10 години близо 240 000 деца са отпаднали от училище, предимно по социални причини и малка част са прекъснали образованието си, заради нежелание.