Пред Факултета по математика и информатика на СУ "Св. Кл. Охридски" от 14ч. ще се проведе събиране на учени, студенти, преподаватели и учители от страната.

Организатори на събитието са Движение на младите учени "2х&3х", Студентско движение "Призив", Движение за наука и образование и Движение на българските учители - "Инициатива за промяна".

По време на инициативата ще бъде прочетен ултиматум към финансовия министър и управляващата коалиция относно минималните отделени средства  в бюджета на 2008 г. за образование и наука, изисквани както от академичната и учителска общност, така и от Европейския Съюз.

Ще бъде обсъдено и провеждането на студентско неподчинение, в което ще се включат учени, преподаватели и учители в случай на отказ от страна на правителството, уточняват организаторите.

Със специален ритуал участниците в инициативата ще положат обща клетва за постигане на исканията им - превръщането на науката и образованието в национален приоритет и отпускането на вече препоръчаните от ЕС средства от БВП за постигане на целта.