Децата и учениците ще получат еднократно оставащите доставки по схемите "Училищно мляко" и "Училищен плод", които ДФ "Земеделие" прилага, ще се извършват и в условията на извънредно положение и дистанционно обучение. Децата и учениците ще получат полагащите им се количества продукти за периода 13 март - 13 май 2020 г.

Днес правителството гласува постановление, с което се въвежда еднократна доставка, за да може децата и учениците да получат полагащите им се плодове и млечни продукти.

В решението на правителството е записано, че доставките на продуктите до учебните заведения ще бъдат извършвани, както и преди обявяването на извънредно положение, от одобрените заявители. Това трябва да става при стриктно спазване на противоепидемичните изискванията за транспортна и лична хигиена. Продукти ще бъдат опаковани в индивидуални опаковки.

Предоставяните за консумация продукти ще бъдат плодове, зеленчуци, сирене и кашкавал, съгласно действащите правила и изисквания за качество, съхранение и доставка.

По схемата "Училищно мляко" са одобрени 3 216 училища и детски градини, които включват 420 187 деца и ученици. По схемата "Училищен плод" са одобрени 3 218 учебни заведения, в които са обхванати 417 455 деца и ученици.

 Врачански директор вижда спекулация по раздаването на училищен плод и мляко

Врачански директор вижда спекулация по раздаването на училищен плод и мляко

Директор на врачанско училище е срещу раздаването на училищен плод и мляко

Тази възможност се предоставя съгласно препоръките на ЕК към страните - членки за взимане на гъвкави решения относно администрирането на двете училищни схеми на национално ниво. Съгласно указанията на ЕК, двете схеми следва да се прилагат в съответствие с условията за допустимост и контрол на разходните, одобрени от Брюксел.

Припомняме, че решението прехвърля отговорността за раздаване на продуктите на директорите на учебните заведения, които от няколко дни задават въпроси по отношение на организацията. Директори от Врачанско вече заявиха, че смятат акцията за рискова предвид ресурса, който трябва да се отдели, и струпването на хора в учебните заведения.

Миналата седмица пък министър Десислава Танева обяви, че полагащите им се продукти по схемите учениците ще получат по домовете си, което пък означава директорите на училищата да организират раздаването и превоза им.