Народно читалище „Бъдеще сега 2006" е българският лауреат за гражданската награда на Европейския парламент. На официална церемония в Софийската градска художествена галерия държавният глава Росен Плевнелиев, български евродепутати и народни представители почетоха наградата на читалището, което получава приза за своята просветна дейност в село Гудевица в Родопите.

Президентът Росен Плевнелиев благодари на целия екип на читалището за това, че възпитава млади българи, желаещи развитие, демокрация и закрила на гражданските права. Плевнелиев припомни, че моделът на читалищата е уникален за България и не съществува никъде другаде по света.

„Това са средища на образованието, огнище на творчеството и пазители на българския дух повече от 150 години", изтъкна президентът.

По думите му да има европейски закони и европейски институции никога не е достатъчно само по себе си, защото винаги ще съществува опасността те да бъдат задкулисно овладени, освен ако има млади хора, които да са будни и образовани и да защитават европейското. Именно такива млади хора - повече от 600 до момента, са възпитали работещите към училището, създадено от читалището.

По думите на президента европейското членство на България работи и ние сме част от Европа, помагаща ни да укрепим и развием собствените си ценности.

„Гордея се, че нацията е проевропейска, гордея се и с младите ни българи", призна Плевнелиев.

Той си пожела и догодина да покажем на европейските граждански награди, че имаме личности с идеи, които искат да са полезни на обществото.

Екипът на награденото читалище благодари с прочувствена реч за високото признание и обяви, че обича онези Родопи, които учат на толерантност, на обич и на трудолюбие. Българският лауреат ще се срещне с Брюксел с всички останали 47 наградени от 28-те страни членки на ЕС.