Проблемите в 38-о училище не са от сега, заяви пред БНТ Милена Дамянова, председател на Комисията по образование и наука в 44-ия парламент и бивш министър на образованието в първия кабинет "Борисов".

От Министерството на образованието (МОН) да направят задълбочена проверка на цялостната работа в училището, препоръча Дамянова.

Припомняме, преди дни там седмокласник удари главата на петокласник в радиатора. В понеделник родители се събраха пред училището на протест с искане да бъдат взети мерки и агресията в това заведение да спре. Според родителите, има опит да се прикрие случая.

Родители протестираха срещу насилието пред столично училище

Родители протестираха срещу насилието пред столично училище

Преди дни седмокласник ударил главата на петокласник в радиатора

Тя припомни, че миналата година родители са подали сигнал включително и до парламентарната комисия по образование и наука и са направени проверки. Очевидно там има системен проблем с организацията, каза Милена Дамянова.

"Един проблем води след себе си други. Агресията не е проблем само на българското училище и на образователната система. Тя е проблем на цялото ни общество и няма как нещата в училище да са по-различни. Ние като възрастни сме моделите за нашите деца. Много ясно всеки един от нас трябва да си дава сметка как се държи, какво поведение има. В тази ситуация училището и учителите не могат да се справят сами", каза Милена Дамянова.

Подготвят наръчник за справяне с агресията в училище

Подготвят наръчник за справяне с агресията в училище

В държавните детски градини няма психолози, признаха от БДП

Председателят на Комисията по образование и наука заяви, че вече е време да се направи запитване към Министерството на образованието колко училища имат етичен кодекс и какви правила са записани там. "Етичният кодекс се приема от педагогическия и обществения съвет. Обществените съвети бяха създадени, за да има по-добра комуникация и да се подобри работата между учители и родители. При тези проблеми учители и родители трябва да са заедно. Те трябва да седнат на една маса", каза още Дамянова.

Задържаха и обвиниха 14-годишен за смъртта в училището на Славяново

Задържаха и обвиниха 14-годишен за смъртта в училището на Славяново

Родителите обвиняват и учителите за инцидента

Тя припомни, че механизъм за противодействие на училищния тормоз има от 2012 г. "Оказва се, че и някои експерти от регионалните управления на образованията не знаят за този механизъм. Този механизъм съдържа конкретни действия и мерки всяка една институция какво трябва да направи в една такава ситуация", допълни Дамянова.

В кюстендилско училище се борят срещу агресията с музика

В кюстендилско училище се борят срещу агресията с музика

Учениците приемат с радост...