МОН финансира обучението на различни скорости. Това коментира в предаването "Събуди се" просветният министър Красимир Вълчев.

Той коментира, че ако бъде намалена два пъти средната пълняемост на учениците в класната стая, ще са нужни средства за два пъти повече учители.

"Аз мисля, че едва ли можем да си го позволим. Максималните нормативи за брой ученици са относително разумни. Спорът е бил дали трябва да се увеличават с 10%, което е с двама-трима ученици от 26 на 29 - 30 или 32 би следвало да бъдат изключение, там където по някакви други извънредни причини са приети деца и ученици", каза още Вълчев.

МОН няма да скъсява лятната ваканция на учениците
Обновена

МОН няма да скъсява лятната ваканция на учениците

В училищата няма климатизация, съгласен Красимир Вълчев

На въпрос системата не затормозява ли децата с твърде натоварени учебни програми, Вълчев коментира, че това е най-трудната и най-консервативната част от образователната система.

"Дискусиите са много не само в България, във всички страни. Това около, което има относителен консенсус е, че образователната система трябва да позволява учене на различни скорости. Има ученици, за които те не са трудни, но има ученици, които натрупват дефицити, важно е за тях да се окаже подкрепа. Регламентирали сме допълнително обучение за преодоляване на образователни трудности. В момента го финансираме. През допълнително обучение в свободното време на учениците, включително и ваканциите", каза още Вълчев.

Доставят до 20-ти септември новите учебници за втори, шести и осми клас

Доставят до 20-ти септември новите учебници за втори, шести и осми клас

Вълчев увери, че сега се очаква договорите с издателствата да се сключат още в края август

По думите му различните деца имат различна необходимост от подкрепа в различните възрасти. Така например децата в предучилищна възраст, за които българския не е майчин език имат необходимост от подкрепа в обучението по български език. Относно проблемите с учебниците за втори и шести клас Вълчев потвърди, че се очаква между 10 и 20 септември, те да бъдат доставени в училище.

Просветният министър заяви, че средната заплата на учителите трябва да бъде по-висока от средната за страната. Поне такава е политиката, която си поставяме, коментира още Вълчев. Очаква се 15% увеличение тази година да е за всички учители, но догодина ще се предвидят повече средства за училища и детски градини, които са отдалечени, защото там е по-трудно да се привлекат учители да преподават.

До 2021 г. учителската заплата 1600 лв, обещава образователният министър

До 2021 г. учителската заплата 1600 лв, обещава образователният министър

Около 20% от децата на входа на образователната система не владеят български