Министерството на образованието и науката се отказа от идеята децата да учат през юли. Учебната година ще започва на 15-ти септември, така както е записано в Закона за училищното и предучилищното образование. Това стана ясно по време на пресконференция в просветното министерство.

Скъсяват лятната ваканция за учениците

Скъсяват лятната ваканция за учениците

Работодателите предлагали различен старт на учебната година за различните класове

Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев заяви, че приема аргумента, че в училищата няма климатизация.

Първоначалният проект на МОН предвиждаше от следващата учебна година гимназистите от VIII до XI клас да учат до 6 юли. Досега най-късно завършващите приключваха на 30 юни.

Така новият график предвижда още дванадесетокласниците да завършват на 16 май, учениците от първи до четвърти клас включително - на 7 юни, тези от V до VII - на 22 юни.

След бурните негативни реакции просветното министерство се отказа от идеята и така учебната година няма да се удължава през юли.

МОН иска задължителната предучилщна подготовка за 4-годишните

МОН иска задължителната предучилщна подготовка за 4-годишните

За да не отпадат повече ученици от образователната система

"Вероятно последните, които приключват учебната година по график, гимназисти ще свършват на 30-ти юни", коментира министър Вълчев.

На пресконференцията стана ясно, че отказът от идеята за удължаване на учебната година през юли ще е за сметка на междусрочните, пролетните и коледните ваканции, които по първоначалния проект на министерството за графика на ваканциите трябваше да са по-дълги.

Предстои утре да се проведе съвет за тристранно сътрудничество в системата на образованието. По време на него ще бъдат договорени допълнителните възнаграждения за учителите, които работят с проблемни деца и по-високите възнаграждения за педагозите.

По време на пресконференцията стана ясно още, че се върви по оптимистичния сценарий с подготовката на учебниците за учениците от втори и шести клас, които учат по нови учебни програми.

Вълчев увери, че почти всички училища ще стартират на 15 септември с нови учебници.