54 проекта на учебници и учебни помагала за втори клас и 85 проекта за шести клас получиха одобрение на първи етап от МОН. На открито заседание от Министерството обявиха, че проектоучебниците съответстват на държавния образователен стандарт.

Следващата стъпка е тези проекти да бъдат оценявани от учители дали могат да се приложат в училище. Едва след това министърът ще одобри учебниците, по които ще могат да учат децата.

Проекти за учебници за втори клас бяха разгледани по предметите български език и литература, английски, испански, немски, руски, френски, математика, околен свят, музика, изобразително изкуство, технологии и предприемачество. За шестокласниците учебници са оценявани и по дисциплините италиански език, информационни технологии, история и цивилизация, география и икономика, човекът и природата.

От пресцентъра на МОН обявиха, че утре ще бъдат обявени и оценките на проектите за осми клас, както и за учебниците по чужд език по съответните нива от общата европейска езикова рамка.

Издателите, чиито проектоучебници за втори и шести клас са одобрени на първи етап са - "Анубис","Архимед 2","Бит и техника","Булвест 2000", ,,Фондация "Джуниър Ачийвмънт България", "Даниела Убенова-Даниела Биланска", ,"Едюкейшънъл център", "Изкуства", "Издателство Питагор", ,"Клет България", "Колибри", "Макмилан Пъблишърс Лимитид", "Оксфорд Юнивърсити Прес", "Пиърсън Едюкейшън Лимитид" ,"Просвета Плюс", "Просвета-София", Рива", "Силигард", "СКОРПИО ВИ", "Юнивърс", "БГ Учебник", Учебен център "Диоген", "Домино", "Институт за образователни политики Архимед и Диоген", "Клет България", "Макмилан Пъблишърс Лимитид", "Педагог 6", "Нова звезда - 2000", "Просвета АзБуки" и САНПРО.