Анонсирахме още през май първите стъпки за увеличение на учителските заплати, а сега реализирахме увеличението - този ангажимент е сред приоритетите на правителството, зави пред БТВ министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вълчев обясни, че към момента най-ниската учителска заплата е 760 лв, а най-ниската директорска 960 лв.

На въпроса намира ли тези заплати за достатъчни, образователният министър припомни основен постулат в икономиката, че средствата винаги са недостатъчни.

Отпускат 80 млн. лв. за 15% увеличение на учителските заплати от 1-ви септември

Отпускат 80 млн. лв. за 15% увеличение на учителските заплати от 1-ви септември

Стипендиите на студентите от историческите български диаспори се увеличават от 150 на 200 лв.

Той смята, че учителите заслужават повече и обясни, че до края на мандата е планирано да се постигне двойно увеличение спрямо сегашно.

Към края на мандата учителите да получават по 1860 лв. бруто е плана на правителството. Това прави около 1600 лв. чисто, посочи министър Вълчев.

Министър Вълчев обясни, че са осигурени по 330 млн. лева годишно за изпълнение на този проект т.е. 1млрд. и 400 хил. лева за четирите години.

Увеличението на заплатите ще е 15 % за цялата година. Вълчев смята, че до 2021 г. ще бъде реализирана учителска заплата от 1600 лв.

Втората стъпка на увеличението на доходите ще е още следващата година, уверява министъра. 

Механизмът трябва да бъде изработен така, че да се дават повече пари на педагозите, които се занимават с деца със специални нужди или такива, които не владеят български.

18-20% от децата, навлизащи в образователната система, не владеят български език. Най-доброто решение на този проблем е да създаваме по-мотивирани учители

По повод приема на първокласници, образователният министър коментира, че са нужни измерими и проверими критерии, защото това ще минимизира възможността за манипулация и родителите ще могат да упражнят контрол.

Припомняме, че правителството отпусна 80 млн. лв. за 15% увеличение на учителските заплати от 1-ви септември.Това стана в изпълнение на публикуваният и предложен за обществено обсъждане проект на наредба за нормирането и заплащането на труда в системата. В проектът се предлага и увеличение на процентът за диференцирано заплащане от 3,5% на 4%.