Министерство на образованието и науката (МОН) ще се съобрази с мнението и становищата на преподавателите относно промените в учебните програми. Няма да се допусне механично понижаване и качване на учебно съдържание.

В това увери министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков в отговор на въпрос на News.bg ще се повишат ли знанията на учениците и оттам резултатите на матурите с промените на учебните програми - преместването на "Под игото" от 10 в 9. клас. Коментарът си той направи, след като връчи отличието "Национална диплома" на 16 зрелостници от випуск 2022/2023.

Той обясни, че за да се отвори въпросът за учебните програми, това са промени, които се предлагат от два екипа комисии, които са работили по отделните програми в предните години от 2021 и 2022 г. "Няма да допуснем с промяната на учебните програми, да се издават нови учебници, а да се огледа така съдържанието в учебните програми, че да отпадне фактологическата сложност в рамките на едни или други учебни предмети", поясни образователният министър.

Все още тече обществено обсъждане относно учебните програми и МОН не е запознато с всички становища по темата. Това, което излиза в медиите е, че има определени педагогически специалисти, които са "За" и "против" определени промени.

"Такива структурни и механични промени няма да бъдат допуснати и ще се съобразим с всичко, което казват учителите по БЕЛ. Отворени сме за диалог с всички, които имат мнение по въпросите, поставени за обсъждане. Не приемайте, че отваряйки учебните програми и това веднъж завинаги е решено. Напротив - отваряме програмите, за да може да продължи диалогът, ако трябва с всеки учител", категоричен бе проф. Галин Цоков.

МОН обеща по-малко бумащина за учителите, дават още седмица за учене на седмокласниците

МОН обеща по-малко бумащина за учителите, дават още седмица за учене на седмокласниците

Голямата цел – промяна на учебните програми

Срокът за обществено обсъждане на промените на учебните програми е 1 месец, в който може да се обсъдят и анализират отделните предложения. МОН ще постави по-дълъг срок за обсъждане, за да може ако дойдат добри и обективни предложения, да могат да се случат необходимите промени. Промените ще бъдат направени така, че няма да има преструктуриране на учебно съдържание, а ще има нови учебници там, където се обсъжда ново учебно съдържание само по определени учебни предмети, уточни просветният министър.

Амбицията на МОН е да не прави нови учебници с аргумент, че се работи за една по-дълбока стойностна промяна в учебното съдържание, насочена към по-голяма рамковост и то свързана с компетентности рамки в учебните програми, интердисциплинарност на учебното съдържание, което ще даде друг модел на структуриране и на подреждане и усвояване не учебно съдържание, насочено към формиране на умения и знания.

Проф. Цоков е доволен и от увеличаването на учителските заплати с 15%. Началната заплата на учител ще бъде в рамките на 1709 лева и заплатите на старши и главни учители също се увеличават. Увеличението на заплатите е в сила от 1 януари 2023 г. и е изчислено на 125% от средната работна заплата от месец декември 2023 г. Още след подписването на анекса МОН ще работи със социалните партньори за подготовка на Бюджет 2024 г. През месец септември ще се видят основните параметри със заплащането на училищните директори и учители.

Не е коментирана и друга дата за начало на учебната година, различна от традиционната - 15 септември.

МОН обмисля промени във формата на матурите и Националното външно оценяване

МОН обмисля промени във формата на матурите и Националното външно оценяване

Причината са ниските резултати