Министерството на образованието и науката (МОН) обмисля варианти за предложената възможност учениците да могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Възможно е да бъде регламентирано 15-те дни да не могат да бъдат ползвани наведнъж, съобщиха БНТ и Нова телевизия.

Днес изтече срокът за обществено обсъждане на предложението на МОН. До дни ще бъде готов окончателният вариант на текста, който трябва да бъде гласуван от Министерския съвет.

"Ще обсъдим механизми за това да не се ползват наведнъж всичките дни, защото има и недобросъвестни родители. Класният ръководител трябва да има контрол", коментира образователният министър Галин Цоков. Ще бъдат обсъдени също възможности за допълнително подпомагане на децата в нужда и за участието на отсъстващите по семейни причини в учебния процес поне дистанционно.

"15 дни беше оптималният вариант. Избрахме го като възможност и сега ако има предложение, че са твърде много, ще го обсъдим още веднъж", каза още Цоков. Той допълни, че МОН обмисля дали има възможност за допълнителни консултации или включване във форми на е-обучение.

Първите 15 училища получиха финансирането си за STEM кабинети

Първите 15 училища получиха финансирането си за STEM кабинети

Общо са осигурени над 530 млн. лв.