548 училища в България ще придобият статут на иновативни през следващата учебна година, съобщи Министерският съвет днес. Това е с 6 повече от предходната година и представлява важна стъпка към модернизацията на образованието в страната.

Списъкът с иновативните училища включва учебни заведения от 192 населени места във всички 28 области на България. Тези училища активно разработват и въвеждат нови методи на преподаване, включване на иновативни елементи в учебния процес и подобряване на управлението си.

Процесът на въвеждане на иновации в училищата се провежда в продължение на четири години, като за всяка учебна година се определят конкретни етапи и цели за напредъка и резултатите, които се подлагат на постоянен мониторинг. Тези цели са свързани с личностното, интелектуалното и емоционалното развитие на учениците.

Проектите на иновативните училища са били оценени от Комисията за иновативните училища, включваща психолози, социолози, педагогически специалисти, представители на научната общност и опитни преподаватели. Тяхната задача е да гарантират качеството на образованието и да подкрепят иновациите в системата на училищното образование.

Стремежът към модернизация и иновации в образованието е от съществено значение за развитието на българската общност и подготовката на младите хора за предизвикателствата на бъдещето. Очаква се, че новите иновативни училища ще играят важна роля в това отношение, като създават по-добри условия за обучение и развитие на учениците.

Още 252 училища искат да бъдат обявени за иновативни

Още 252 училища искат да бъдат обявени за иновативни

В момента в Списъка на иновативните училища фигурират 542 институции