Професионалните училища трябва да бъдат в тясна връзка с реалната икономика и основните решения трябва да се взимат на регионално равнище.

Това каза министърът на образованието и науката Даниел Вълчев пред журналисти на националната среща "Професионално образование и обучение".

По думите на министъра ще бъдат запазени някои професионални училища, които са уникални в съответната професионална област.

Като цяло регионалните органи трябва да бъдат активни по това какви професии и по какви програми ще бъде обучението, допълни той, цитиран от БНР.
Според министъра съществуват несъответствия между професионалното образование и пазара на труда, които са свързани с териториалното разпределение на училищата, с професиите, по които обучават и с учебните им програми.

Има изолиране между професионалните училища и работодателите, каза Даниел Вълчев. Според него училищата трябва да търсят подкрепата на бизнеса като работодателите получат правото да участват в изготвянето на учебните програми.

През 2007 година Министерството на образованието и науката ще подготви система за трансфер на кредити в професионалните гимназии.

Министър Вълчев отбеляза, че тази система ще се отнася за професионалната част от обучението. Според него смисълът е в това, че професионалното образование е продължителен процес и трябва да се знае докъде е спрял ученикът и как може да продължи.