Министерството на образованието и науката не одобрява и не е одобрявало включването на произведения в инициативата "Разказвачът на приказки". Това е позицията на ведомството, изпратена до медиите във връзка с критиките на родители около книга, съдържаща нецензурни думи и предлагаща се за обучение в 5 клас.

От МОН обясняват, че инициативата е подкрепена "принципно с писмо, изпратено през 2020 г." В него изрично е посочено, че отговорността за подбора на автори и текстове е на организаторите на националната инициатива за насърчаване на четенето.

Писмото от МОН е изпратено до РУО с указания за спазване на противоепидемичните мерки по време на пандемията от COVID-19 при провеждането на четенията.

Самата инициатива е предложена на МОН от партньорска организация (Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа"). Тя е подкрепена като изпълнение на приетата от МС Национална стратегия за насърчаване и повишаване на грамотността (2014 - 2020) , която извежда политиките за четене като ключови за повишаване на грамотността на нацията, аргументират се още от там.

Организаторите не са търсили подкрепа от МОН, нито са представяли списък с избрани автори и произведения, които възнамеряват да четат в училища, както е станало, когато са представили инициативата си през учебната 2021-2022 г.

След проведен разговор с организаторите на "Разказвачът на приказки" книгата на Николай Теллалов ще бъде изтеглена от инициативата, съобщават от Министерство на образованието.

На въпрос на news.bg Юлиан Петров от Синдикат "Образование" към КТ Подкрепа, към които МОН прехвърли топката - каза, че преди години са подкрепили инициативата, "тъй като подкрепят четенето в клас", но не знаят какви книги се съдържат в нейния списък. Отговорността за избора на книги те прехвърлиха към "Разказвачът на приказки".

Протест срещу книгата изказаха и лидерът на БСП Корнелия Нинова, която написа "да не се посяга на децата", както и от ВМРО, които искат дебат какво да се чете на децата в училище.

Стартира подписката за референдум срещу джендър идеологията

Стартира подписката за референдум срещу джендър идеологията

Комитетът бе представен от лидера на БСП Корнелия Нинова