Записването на първокласници в училищата, към които се проявява голям интерес, трябва да става по критерии, определени от педагогическите съвети на училищата.

Това препоръча Министерството на образованието и науката на 40 училища в цялата страна, в които броят на кандидатите за записване в първи клас звачително надвишава наличните места.

Образователното министерство е изпратило на Регионалните инспекторати писма с възможните критерии, по които да бъдат приемани децата.

Предимство при записване ползват първокласниците, чиито братя и сестри учат в същото училище или родителите им работят там.

Преференции има и за децата със специални образователни потребности, в случай че архитектурната среда е подходяща за съответното заболяване.

Принципът на райониране на приема по местоживеене не се въвежда, но децата, живеещи в непосредствена близост да дадено училище също ще бъдат записвани с предимство.

Педагогическите съвети нямат право да приемат ученици на базата на направени  дарения от техните родители.

Няма да има изпит, категорична е Милка Коджабашиева от дирекция „Координация и контрол на средното образование" към МОН.От просветното министрество допълниха, че няма да има начална дата за прием на децата. Тази дата ще се определя от педагогическия съвет.

Молби за записване на първокласници се подават до 30 май. До 15 юни съветите трябва да са записали децата.

За да се избегнат злоупотреби, записването трябва да става с оригиналното свидетелство за завършена подготвителна група или клас. От образователното министрество обясниха, че се готвят проверки на 40-те елитни гимназии, към които се проявява голям интерес.