Просветното министерство сезира Районната прокуратура - София за сайт, предлагащ продажба на дипломи за средно и висше образование. Това съобщават от ведомството. Прокуратурата е сезирана с оглед извършване на проверка и предприемане на съответните действия с цел прекратяване на подобни престъпления.

В министерството неколкократно са постъпили сигнали за въпросната интернет-страница, на която се предлагат за продажба дипломи за средно и висше образование срещу заплащане.

От МОН съобщиха за News.bg, че става въпрос за сайта www.diplomabg.wordpress.com. Лицето, което е посочено за контакт - Мартин Русев, е същото, което преди няколко месеца отново предлагаше фалшиви дипломи през друг интернет сайт - https://diplomite.wordpress.com. Тогава Министерство на образованието и науката отново сезира прокуратурата.

Информацията за предлагането на дипломите се разпространява в социални мрежи и различни потребителски портали в интернет пространството.

Обявата на въпросния сайт е публикувана на 28 август. Тя гласи: „Дипломите, които продаваме, са напълно изрядни за използване за всякакви цели, като например за намиране на по-добре платена работа. Предлагаме дипломи за завършено средно, средно-специално и висше (бакалавърска и магистърски степени) образование. Лесно и бързо можете да получите своята нова диплома в рамките на само 3-4 дни от датата на поръчката. Със специалност по ваш избор и с успех, който вие сами избирате. ПЛАЩАНЕ ПРИ СВЪРШЕНА РАБОТА. Ако се нуждаете от услугите ни, можете да се свържете с нас на посочения по-долу и-мейл, където ще ви изпратим по-подробна информация относно нашата услуга и начините за поръчка.

И-мейл за връзка: martin.rusev@mail.ru".

От Министерство на образованието напомнят, че стриктно следят, контролират и регистрират издаването на дипломи и сертификати като за целта се прилагат различни методи.

Взети са също съответни превантивни мерки за защита на документите от форми на манипулации и фалшификации, категорични са от ведомството. Те подчертаха още, че проверка ще установи дали фалшивият сайт е само един или повече.