Нормалното провеждане на учебния процес в много области в страната е затруднено заради обилния снеговалеж и лошите метеорологични условия, съобщават от Министерство на образованието и науката (МОН).

Влошената пътна обстановка, лошите метеорологични условия и проблеми с електрозахранването и отоплението са причина учебният процес да бъде преустановен в 209 училища в страната.

Днешният ден е неучебен за 14 училища в област Благоевград, 80 училища в област Кърджали, 33 училища в област Пазарджик, 2 училища в област Пловдив, 66 училища в област Смолян, 5 училища в област Стара Загора и 9 училища в област Хасково.

От МОН уверяват, че продължават да са в непрекъснат режим на комуникация с Регионалните инспекторати по образованието. Те следят обстановката по места и при всяка промяна на условията в засегнатите населени места и области и при необходимост имат готовност за бърза реакция, посочват още от министерството.

От Министерство на отбраната информираха, че военнослужещи продължават да оказват помощ на населението в тежката зимна обстановка в областите Смолян и Пловдив.

Група от 101-ви алпийски батальон с роторен снегорин и друга техника днес ще пробиват и разчистват пътя между селата Смилян и Киселчево. Друга група ще почиства района около старческия дом в с. Ровино, а следобед ще окажат съдействие на EVN за възстановяването на електрически стълб за високо напрежение в с. Тикале, община Смолян.

Вчера военнослужещите от 101-ви алпийски батальон са разчиствали пътя и са осигурили достъп до психодинспансера в града. С техника са пробити 7 км път и е осигурен достъп до село Стража, община Смолян, до което от няколко дни не е имало никакъв достъп. С високопроходима техника e доставен хляб и хранителни продукти на населени места, където все още няма нормално проходими пътища. Алпийският батальон осигури агрегат за нормалната работа на помпената станция в един от кварталите на Смолян, уточняват още от силовото министерство.

Военнослужещи от военно формирование 32040 - Крумово, с техника и роторен снегорин през изминалия ден са оказвали помощ по разчистването от сняг на пътищата в района на село Манастир, община Лъки.

16 военнослужещи от военно формирование 24490 - Асеновград пък помагали за разчистването на снега по маршрута от Асеновград до село Добралък, община Куклен.