Спортът е решението за справяне с детската агресия. Това заяви министърът на младежта и спорта Свилен Нейков при откриването на Осмия фестивал по бойни изкуства, събрал 709 състезатели в столичната зала Универсиада.

Организатори на инициативата са Спортната асоциация на МВР, Централният полицейски карате клуб, Българската федерация по тайкуондо и Столичната община.

Министър Нейков подчерта, че спортът се развива и че през тази година децата спортисти са двойно  повече в сравнение с 2009 г.

Има много настроение тук, посочи още спортният министър.

Фестивалът беше открит от главния секретар на МВР Калин Георгиев, който каза на младите спортисти, че им завижда, защото доскоро и той е бил на тяхното място.

Винаги трябва да следваме пътя, а бойните изкуства ни показват пътя, изтъкна Георгиев

Официалният старт на демонстрациите и състезанията бе даден под звуците на националния химн.

След церемонията главният секретар на МВР коментира пред медиите, че бойните изкуства каляват духа и  тялото, имат огромен вътрешен заряд и  дисциплинарат.

Философията на източните бойни изкуства е философия на самодисциплината и уважението, включително и уважение към противника, посочи още Калин Георгиев.

Той допълни, че над 2000 деца тренират в спортните клубове на МВР, като отбеляза, че лично той тренира сина си, когато му остава време.

От своя страна министър Нейков заяви, че синът му вече трета година тренира карате в столичен клуб и е сред участниците в Осмия национален фестивал по бойни изкуства.

Той изрази надежда догодина фестивалът да се проведе в многофункционалната спортна зала, която в момента се строи.

За изминалата година ръководеното от него ведомство е заделило 3.5 млн. лева за масов и детски спорт.