Предварителни кандидат-студентски изпити по математика, химия и психология се провеждат днес в ПУ „Паисий Хилендарски", съобщиха от университета.

За тях са се записали съответно 206, 14 и 96 души.

Изпитът по психология се провежда за първи път тази година поради огромния интерес към обучението в тази наука през последните години, обясниха от Пловдивския университет.

Избралите специалности с английски език и информатика ще се явяват на изпити утре, те са съответно 364 и 80 човека. За последния ден от предварителната кампания са насрочени предметите „Биология" - с 95 кандидати, „География" - с 223, и „Физика" - с 8, като по последната дисциплина се провежда тест със събеседване, уточниха от ПУ „Паисий Хилендарски".

Началото на всички изпити е от 9:00 ч., единствено проверката на говорните и комуникативните способности ще се провежда в петте дни на кампанията, от 14:00 ч. до 17:00 ч.

През новата академична 2013/2014 година акредитираният държавен прием на ПУ „Паисий Хилендарски" е 4810 места за бакалавърски, магистърски програми след средно образование и магистърски програми по държавна поръчка след „бакалавър" - 3960 за редовна форма и 850 за задочна. Те важат за деветте факултета на Пловдивския университет, както и за двата филиали - в Смолян и Кърджали, и Техническия колеж в Смолян.

В бакалавърските програми местата са 3410 в редовна форма на обучение и 780 - в задочна. В директните магистърски програми ще бъдат записани 280 човека- 220 ще са редовно обучение, а 60 ще бъдат задочно. В магистратурите след бакалавърска степен акредитираните места са 230 в редовна форма и 10 в задочна.

Единствено за Техническия колеж в Смолян има 100 бройки за ОКС „Професионален бакалавър". Завършилите колежа могат да продължат образованието си в някои магистърски програми както в Пловдивския университет, така и в други висши училища.