Повече от 400 деца от Врачанска област са напуснали училище след първия учебен срок, предаде БНТ.

По сведения на Регионалния инспекторат по образованието над 90 % от отпадналите са ромчета, които не завършват дори основно образование.

Деца претърсват кварталните контейнери. Разглобяват електромотори заради медните жички в тях. Грижат се за едва проходилите им братя и сестри.

Това е ежедневието в ромския квартал във Враца. Много от момчетата предпочитат да изкарат парите тук и сега, вместо да губят години в училище.

"Вместо да ходя на училище предпочитам карти, това онова, комар, училището не е добро за мене", сподели 16-годишният Георги Александров.

Интегрирането на ромите в масовите училища често се оказва нож с две остриета и става причина децата от етноса да напускат класните стаи.

"Има ги дето ни закачат, викат ни цигани, това ни обижда, много", каза 13-годишният Петър Червенков.

"В училище другите деца постоянно ме обиждат и ми викат циганка", оплака се 8-годишната Виктория Илиянова.

Само 10% от родителите искат децата им да получат добро образование, сподели директорът на ОУ "Петър Берон" - Враца Веселин Савов.

"Усилията трябва да се насочат към семействата. Силните връзки в етноса и в семействата им - тези традиции ги държат вкъщи при отглеждане на по-малките, насочват ги към търсене на метални предмети и по-силни работи - могат да се кажат - кражби, просии", допълни Савов, който има 36 години педагогически опит с деца от малцинството..

Възрастните в махалата ревностно пазят родовите традиции на общността. Въпреки това, мнозина от тях признават, че съжаляват за пропуснатите възможности в живота и не искат същата съдба за децата си.

"Ние сме сгрешили много, дето не сме учили, ние искаме децата ни да учат да имат някакво образование", обясни майката на 6 деца Тонка Бешкова.