46 309 семейства получават еднократна целева помощ за деца, записани в първи клас за учебната 2014/2015 г. Това съобщават от Агенцията за социално подпомагане. Издадените заповеди се отнасят за 47 084 първокласници, като размерът на помощта е 250 лева. Кампанията приключи на 30 септември. От подадените общо 46 781 молби, откази са получили 472.

От агенцията поясняват, че право на помощта имат семействата, чиито деца са записани за първи път в първи клас на държавно или общинско училище. Условието за кандидатстване и одобрение е средномесечният доход на член от семейството за предходните 12 месеца преди подаване на молба-декларацията да е по-нисък или равен на 350 лева. Подчертава се, че за деца с трайни увреждания, деца с един жив родител и деца, настанени в приемни семейства и в семейство на роднини или близки, доходният критерий не се изисква.

Дирекциите „Социално подпомагане" в страната правят проверки в училищата за спазването на условията за получаване на помощта. Семейства, който са получили еднократна помощ за първокласници, но децата им не посещават училище, ще трябва да възстановят сумите, подчертават още социалните.

За миналата учебна година  помощ е отпусната за 48 820 първолаци.