Деца С празничен молебен в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна, отслужен от протосингела на Варненската и Великопреславска митрополия отец Серафим, започнаха днес честванията по повод Деня на славянската писменост и българската просвета и култура, съобщи Днес+.

След празничната програма, която се състоя на площад "Св. Св. Кирил и Методий" в центъра на морския град, започна празнично шествие, водено от областния управител на Варна Яни Янев, кмета на града Кирил Йорданов, председателя на Общинския съвет Красимир Симов, генералните консули на Руската федерация и на Украйна във Варна Аслан Джаримов и Олег Барановски, началника на ГлЩ на ВМС контраадмирал Емил Люцканов и депутатите от НДСВ Радослав Коев и Стелиян Грозев. След тях бе представителния духов оркестър на Военноморските сили.

В шествието, което премина по булевардите "Мария Луиза" и "Сливница" до входа на Морската градина, се включиха над 5000 ученици от начални, основни и средни общообразователни училища във Варна. Освен тях в парада участваха и студенти от варненските висши учебни заведения.

За първи път в шествието се включиха и деца с увреждания, благодарение на личните асистенти, осигурени от правителствената програма "От социални помощи към заетост". След учениците и студентите в шествието преминаха дейци на образованието, науката и културата в морския град.

Още хиляди варненци със знамена и балони се бяха събрали по централните улици на града.

Празничната програма продължи с концерт на общинския духов оркестър, който ще се състои на сцена "Раковина" в Морската градина на Варна.

От 17 часа тази вечер на същата сцена ще се състои и концерт на Младежкия общински духов оркестър.