Над 62% от учениците от I до IV клас вече учат присъствено след тестване за COVID-19 два пъти в седмицата, съобщиха от МОН.

Почти 146 000 деца от начален етап се върнаха в училище след съгласие на родителите им да бъдат изследвани с щадящи тестове като условие за безопасно присъствено обучение. В училище са почти 9000 паралелки в общините със заболяемост над 250 на 100 000 души. Това са малко над 73% от всички паралелки в начален етап в страната.

Това показва обобщената информация на регионалните управления на образованието за присъственото обучение на малките ученици през седмицата от 15 до 19 ноември включително. 

Родителска организация: Готви се бойкот на анти-COVID мерките и опорочаване на дистанционното обучение

Родителска организация: Готви се бойкот на анти-COVID мерките и опорочаване на дистанционното обучение

Родители искат присъствено обучение без децата да се тестват…

Според ведомството все повече родители вече са убедени, че изследването с щадящи тестове е единственият възможен към момента вариант за безопасно връщане на децата в клас. Към 10 ноември т.г., когато за пръв път малките ученици се върнаха в клас с тестване, малко над 57% от родителите бяха попълнили декларации за съгласие. За 10 дни техният дял вече е с 5 процентни пункта по-висок.

За дните от 15 до 19 ноември в клас без тестване са се върнали и 3573 деца, защото имат документ за преболедуване или наличие на антитела, каквито са изискванията на здравните власти.

Общо 63 ученици са дали положителен резултат за COVID-19 от 10 ноември до края на миналата седмица. За същия период е установена зараза при 26 учители и 16 непедагогически специалисти.

С пари за ремонти МОН купува тестове за ученици

С пари за ремонти МОН купува тестове за ученици

Парите ще стигнат за учениците от I до XII клас до края на 2021

Осигурени са тестове за малките ученици до края на тази седмица. Очакват се нови доставки, които ще бъдат разпределени в рамките на 24 часа. Над 486 000 теста са заявени за тестванията до 10 декември т.г.