От Министерството на образованието и науката (МОН) ще предоставят 12,8 млн. лв. от своя бюджет на Министерството на здравеопазването (МЗ). Парите са за закупуване на тестове за ученици.

За да осигури тези средства, МОН отлага за следващата година някои ремонтни и инвестиционни дейности в училищата, детските градини и центровете за специална образователна подкрепа и за подкрепа на личностното развитие.

Зелена светлина за по-големите ученици в частните училища, казус с карантината в държавните

Зелена светлина за по-големите ученици в частните училища, казус с карантината в държавните

Учениците от I до IV клас в частни училища са около 2%

От ведомството на Николай Денков припомнят, че в края на октомври т.г. от републиканския бюджет са преведени 13 млн. лв., с които в момента се купуват тестове. Заедно с допълнителните 12,8 млн. лв. парите ще стигнат за изследване на учениците от I до XII клас до края на 2021 г. Целта е не само всички да учат присъствено, но и безопасната среда в училище да бъде гарантирана поне до коледната ваканция.

До момента МОН е получило от МЗ общо 851 000 теста за учениците от I до IV клас. От 10 ноември т.г. до сега се изразходени около 300 000 от тях. Остатъкът ще стигне за малките ученици до края на следващата седмица. Очакват се още доставки, които ще бъдат разпределени в училищата в страната в рамките на 24 часа.

Училищата нямат резерв да купуват тестове

Училищата нямат резерв да купуват тестове

47% от учителите са вече ваксинирани по данни на синдикат "Образование"