Над 285 000 ученици от V до XII клас учат присъствено днес в цялата страна, съобщават от Министерството на образованието.

Това са над 66% от всички ученици в прогимназиалния и гимназиалния етап на образование.

Близо 245 000 деца са в училище с тестване за COVID-19 веднъж седмично или със "зелен сертификат" в общините със заболеваемост над 250 на 100 000 души. Други близо 40 500 ученици пък са в клас без тестване в общини с по-ниска заболеваемост.

70% от учениците в София са се върнали в клас

70% от учениците в София са се върнали в клас

Причината е липсата на съгласие за тестване на поне 50% от учениците

Повече от 60% са подадените декларации за съгласие за изследване с щадящи тестове. Присъствено учат обаче малко над 53% от учениците в съответните общини. Причината е, че не във всички паралелки поне половината ученици се тестват или имат "зелен сертификат".

Най-много ученици от V до XII клас са се върнали в училище в областите Благоевград (69,90%) и Ловеч (69,33%). Последни по този показател са областите Кюстендил (27,99%) и Видин (34,56%).

От МОН посочват, че декларации за съгласие се приемат непрекъснато. Ведомството очаква броят на учениците, включени в присъствени занятия, да продължи да расте през следващите дни. Осигурени са достатъчно тестове за еднократно изследване за COVID-19 на всички ученици в страната през следващата седмица.

Кацаров: Достатъчно тестове за учениците има до средата на януари

Кацаров: Достатъчно тестове за учениците има до средата на януари

Плановите операции се възстановяват от понеделник