Над 850 свободни места остават в гимназиите след трето класиране от кампанията за прием в профилираните и професионалните гимназии след 7-ми клас. Това съобщи Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град, цитирана от БНТ.

По думите за първа година има свободни места във всички желани училища. В 91 немска гимназия в София има три места, в Софийска математическа гимназия има три места, в ТУЕС има едно място.

Според нея това се дължи на факта, че родителите са имали право да направят своя онлайн избор да кандидатстват в различни области.

Когато децата са класирани в две области и те всъщност имат правото да изберат къде да се запишат едното място остава незаето.

Над 1500 свободни места останаха в софийските гимназии след второ класиране

Над 1500 свободни места останаха в софийските гимназии след второ класиране

Много деца от провинцията са се отказали от местата, за които са кандидатствали в други области

При последното директорско класиране, правилата се запазват, като се стремят да има публичност и прозрачност, и децата с най-висок бал да бъдат приети. Всички данни и графици трябва да бъдат оповестени на сайта на съответното училище, за да могат родителите да го проследяват, обясни още Ваня Кастрева.

386 са децата, които не са се класирали на трите етапа, но сега имат възможност да подадат своите оригинални заявления в желаните училища.

15 са закритите паралелки до сега в професионалните гимназии, като се очаква да бъдат още 5.

Директорите могат да приемат деца за четвърто класиране до 10 септември.

МОН предлага да се обсъдят ученическите ваканции за следващата година

МОН предлага да се обсъдят ученическите ваканции за следващата година

Междусрочната ваканция е на 5 февруари