Над 90 000 души са се подписали в петицията за защита на българския език.

Идеята за нея бе реализирана от родители, които създадоха инициативен комитет в защита на точка 4, ал 16 от Закона за народната просвета.

Тя гласи - Държавните образователни изисквания се отнасят за ...усвояването на книжовния български език.

Според промените в закона, внесени от Министерски съвет, приети от просветната парламентарна комисия - точка 4, ал. 16 се отменя.

Подписката може да откриете тук

 Законопроектът за промени в закона е минал на първо четене в пленарна зала на 6 март.

Родителите изразяват своя протест срещу отпадането на този текст и настояват да има ясни и категорични стандарти по отношение усвояването на българския език в училищата.

Настояваме нашите деца, наред с всички останали български граждани, да познават историята на своята страна, да знаят, да говорят и да владеят официалния език в своята Родина и това да бъде гарантирано от държавата със законови изисквания, се казва в позиция, разпространена до медиите.

Те заявяват, че Министерството на образованието и науката е длъжно да защитава и пази българския език като признак на образователното ниво на българските граждани.

Според родителите от комитета с този текст се погазва Конституцията, в която изрично е записано, че официалният език в страната е българският език.

Петицията са подкрепили и много българи, които живеят в чужбина.