Държавна агенция "Архиви" вече може да се похвали с набор от документи на първия демократично избран президент на страната ни - д-р Желю Желев. На 9 юни - международният ден на архивите, от Агенцията показаха най-новото си и най-ценно, по думите им, попълнение.

Така в Агенцията вече има обработен личен фонд на д-р Желю Желев, който ще даде своя принос при писането на историята на българския преход.

"Твърде малко са сега документалните свидетелства за Българския преход", призна директорът на Агенция "Архиви" доц. д-р Михаил Груев. Той посочи, че без архива на президента Желев трудно би могла да бъде написана цялата история на последния четвърт век.

Директорът на агенцията използва повода да обяви, че много голяма част от политическите партии и държавните институции през последните 25 години не предават своите документи.

"Дано това дарение на документалния архив на д-р Желю Желев да стимулира и други все още живи политически актьори от българския преход да дадат документите, с които разполагат", призова доц. д-р Груев.

Той определи най-новото попълнение в българските архиви като един безценен извор на информация. От думите му стана ясно още, че президентът Желю Желев приживе е поискал да предаде архивите си.