Директорката на столичното ІV помощно училище „Проф. Димитър Кацаров" Венета Бочева Ал-Шериф  е наказана с предупреждение за уволнение след случая с Ана-Мария. Това съобщават от Министерство на образованието. Дисциплинарното наказание е наложено след извършена проверка. При нея са установени нарушения в административно-управленската дейност на директорката.

Назначената със заповед на просветната министърка комисия е разгледала дадените от директора писмени обяснения по констатираните нарушения, а също така се е запознала и с писмо, подписано от бивши преподаватели от училището, според които то е обект на целенасочени нападки и натиск от външни фактори.

Предложеното от комисията наказание е на основание констатирани пропуски и неизпълнение на възложената работа, неизпълнение на законните нареждания на работодателя, неизпълнение на други трудови задължения, предвидени в закони и други нормативни актове, посочват от МОН.

Решението за наказание е връчено от РИО-София на директора на ІV помощно училище. То може да бъде обжалвано в двумесечен срок по съдебен ред.

Оказва се, че това ще е единствената последица от проверките, въпреки откритите пропуски в учебното заведение. Не е открит и виновният за оплакванията на детето, за което се предполага, че е сексуално насилвано.

Припомняме, родителите на Ана-Мария, която е аутист, алармираха медиите и обществеността, че дъщеря им е подложена на сексуално насилие в училището си. В резултат на това Министерство на образованието и Държавната агенция за закрила на детето възложиха проверки по случая.

Родителите на Ана-Мария - Радосвета и Росен Симеонови, заявиха, цитирани от БиТиВи, че тя се чувства малко по-добре, но продължава да има пристъпи и особености в поведението, както и често да говори за „чичкото".

Те са категорични, че няма как случилото се с детето им да е станало извън територията на училището, защото там е заключено и учениците не излизат. Щом родителите нямат достъп до учебното заведение, значи и външни хора не би трябвало да имат, смятат Радосвета и Росен.

За момента те не се чувстват удовлетворени от резултатите след проверките. Радосвета коментира, че са излезли много проблеми. Оказало се, че в огромни часови пояси децата са били сами, а в същото време наказани няма.

„Аз съм убедена, че в това училище има човек, който прави гадости с децата", каза майката. „Тъжното е, че този човек ще остане да работи там", добави и бащата.

Детето скоро отново ще тръгне постепенно на училище. В училището в Перник, което Ана-Мария е посещавала преди IV помощно училище вече са готови да приемат малката ученичка.