Над 1 млрд. евро са средствата, предвидени за насърчаване на научните изследвания, по различните оперативни програми и фондове до 2020 година. Ние сме в началото на този процес. Това каза заместник-министър Даниела Везиева, която откри конференция на тема: „Взаимодействие между европейските структурни и инвестиционни фондове и финансирането на научните изследвания и иновации”.

Везиева отбеляза, че всички научни изследвания и продукти трябва да са приложими там, където са необходими в бизнеса.

„Пътят, който извървяхме през последната година и половина, бе изключително интензивен по отношение на това как да съберем на едно място науката и бизнеса, така че тази синергия, която ни е необходима, за да постигнем икономически растеж, да сработи”, посочи Везиева.

Тя обясни, че общата цел на процеса за интелигентна специализация е свързана с икономическия ни растеж. Даниела Везиева изрази надежда до края на деня бизнесът да има отговор на въпроса от къде би могъл да черпи финансови ресурси, как да подпомогнем предприемачеството като процес, защото без да се рискува, няма как да се правят иновации и научни разработки.

„Средствата, предвидени за насърчаване на научните изследвания, до 2020 г. – 1,037 млрд. евро, от които 622 млн. евро са от Европейския фонд за регионално развитие, 98 млн. евро от Европейския социален фонд, 237 млн. евро национално публично финансиране и 409 млн. евро национално частно финансиране”, посочи заместник-министър Везиева.

По думите й средствата са и малко, и много – малко ще са, ако успеем да постигнем желаната цел, а именно икономически растеж, много ще бъдат, ако не успеем да ги използваме рационално.

„Според мен сме съвсем в началото на този процес на синергично развитие между наука и бизнес”, каза още Везиева.

Заместник-министърът на образованието Иван Димов от своя страна заяви, че Оперативна програма „Наука за интелигентен растеж” ще бъде изцяло отворена за кооперация и синергия с колегите им от икономическото министерство. По думите му, за да стигнем промени в цялата система на образование са необходими промени на всички нива.

„Не можем да очакваме стойностни кадри без подкрепа”, коментира Димов.

По думите му МОН е успяло да навакса закъснението по оперативната програма и приоритетна ос 1 ще стартира по график.

„Събрахме много коментари и предложения, за нас е много важно да не допуснем повече забавяне. От наша страна има пълната решимост да си свършим работа”, заяви Димов.

Стана ясно, че преди старта на схемата по оперативната програма, Димов е провел редица срещи с научни звена и ректори и увери, че от страна на научната общност се подготвят много интересни предложения за инвестиции в научна инфраструктура. Едни от тези предложения са трите научни центъра за върхови постижения, както и оценката за върхово постижение посредством така наречената инициатива „Печат за върхово постижение”, което ще гарантира приоритетно финансиране на проектите. Иван Димов обясни, че инициативата „Печат за върхови постижения” е като гарант за качество. 

Нито една европейска програма не би била успешна, ако няма сериозна подкрепа от частния финансов сектор”, каза още той.