По коридорите на 13-то основно училище на ул. „Св. Св. Кирил и Методий", в което в момента все още се помещава Националната гимназия по древни езици и култури, се носи слух, че много преподаватели смятат да напуснат.

Слухът за решението на част от учителския състав на една от най-елитните гимназии в България се базира на несъгласието училището да се премести в квартал „Модерно предградие".

Солидарни с учителите си са и част от учениците на Националната гимназия по древни езици и култури, които също на този етап заявяват, че смятат да напуснат.

Припомняме, вчера стана ясно, че министър Вежди Рашидов е подписал заповед, с която учебният процес в Националната гимназия по древни езици и култури се връща на улица "Баба"№ 16 в квартал „Модерно предградие". Там учениците ги очаква напълно обновена сграда, чийто ремонт струва над 2.116 млн. лева, взети по Оперативна програма „Развитие на регионите".

Още миналата година обаче, когато ремонтът беше на привършване родители, ученици и учители се разбунтуваха, че отново гимназията ще бъде преместена в крайните квартали на София. Те настояха училището да остане в сградата на бившето 13 основно училище, по средата на Женския пазар, за да бъде близко до Софийски университет, БАН, Народна библиотека.

От заповедта на министър Вежди Рашидов става ясно, че сградата на Женския пазар ще остане на разположение на Класическата гимназия като филиал. В него ще се провежда профилираното обучение на учениците от 11-ти и 12-ти клас на НГДЕК, а целта е да се използва пълноценно и капацитетът на преподавателите от СУ „Св. Климент Охридски" и от БАН.