След многогодишно прекъсване, от началото на тази година в столицата на Македония Скопие отново се изучава съвременен български книжовен език. Това заяви пред БНР инициаторът на идеята Илияна Атанасова.

Румен Радев: Поклон пред святото дело на българските учители
Обновена

Румен Радев: Поклон пред святото дело на българските учители

Напред! Науката е слънце, което в душите грей!

По думите на Атанасова интересът към изучаването на съвременен български книжовен език в Скопие расте с всеки изминал ден.

Атанасова разказва, че започва просветната си дейност в македонската столица през 2016 година, когато тя и нейни съмишленици решават да започнат да обучават на български език 10 деца от Скопие. Идеята възникнала спонтанно, обяснява Атанасова.

Днес в съботно-неделното училище в Скопие са включени 35 деца, а интересът продължава да расте.

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

24 май да стане национален празник на България, пожела Стефан Цанев

80% от българите биха подкрепили идеята на референдум според поета

"Първо учехме само български език. Сега въвеждаме българска литература, българска история с надеждата следващата година да можем да преподаваме и география. Стремим се да покрием програмата и изискванията на МОН за всички български училища в чужбина. Стремим се да стигнем тези стандарти и да удовлетворим очакванията към нас на родителите. Стремим се да работим с децата по нови методи, за да привличаме вниманието им, да възбуждаме у тях интерес, да запалим искрата", сподели Атанасова и допълни, че мечтае и за повече български книги, които да запалят интереса на децата към езика.

Просветителката разказа, че интерес към обучението проявяват не само малки деца, но и зрелостници, които искат да кандидатстват в българските университети.

Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Благодарение на образованието ще пребъдем като общество

Да не губим вяра в образованието, пожела просветният министър

Днес, в Деня на българската просвета, култура и славянската писменост, възпитаниците на Атанасова също празнуват. "Организирали сме в училището да се съберем с децата, да отпразнуваме със стихотворения, с песни. Ще си направим един малък празник", заяви още Атанасова.