От образователното министерство установиха нарушение в управлението на Института по метеорология и хидрология. Нарушението е в периода от началото на 2016-а до средата на 2017 година, съобщи БНР.

Институтът е на подчинение на просветното ведомство от 1 януари по желание на неговите служители.

Гласуваха устройствен правилник за НИМХ

Гласуваха устройствен правилник за НИМХ

Регламентира националната и международната дейност

Нарушението е, че метеоролозите са получавали заплати от парите за издръжка на института. Директорският съвет е вземал решения за увеличение на трудови възнаграждения за заплащане на допълнителни дейности на служители.

В института са определяли месечни лимити за заплати. На тяхна база директорът е утвърждавал поименни разписания на длъжностите и работните заплати без да има правомощия за това.

Новият НИМХ на БАН - Институт за изследване на атмосферата, климата и водите

Новият НИМХ на БАН - Институт за изследване на атмосферата, климата и водите

Новият институт на БАН започва работа от 1 януари

От проверката става ясно още, че четирима от неговите служители получават възнаграждения, които превишават до 120 % основната заплата за съответната категория персонал.

Пред общественото радио заместник-директорът Христомир Брънзов заяви, че в синоптичната служба няма получени документи за нарушения. Той ще коментира одитния доклад, когато се запознае с него. По времето на проверката Брънзов бе директор на Института.

Красимир Вълчев: НИМХ продължава да работи по същия начин

Красимир Вълчев: НИМХ продължава да работи по същия начин

Институтът има нужда от подобряване на материалната база и модернизиране на оборудването

Припомняме, след серия протести заради лошите условия на труд и ниското заплащане метеоролозите излязоха от структурата на БАН и вече са на подчинение на Министерството на образованието и науката.

В БАН създадоха свое звено, което да наследи НИМХ.