Българските състезатели триумфираха на XXVI Международна олимпиада по информатика (МОИ) в Тайван с два златни медала и един сребърен.

Изключително постижение за страната е и избирането на проф. Красимир Манев за президент на МОИ на общото събрание на международния комитет, проведено по време на състезанието.

В XXVI-ата МОИ в Тайван участваха 316 състезатели от 82 държави. С медалите си отборът класира България на седмо място в световната ранглиста по информатика.

Златни отличия завоюваха Христо Венев, ученик от СМГ "Паисий Хилендарски" в София и Енчо Мишинев от Математическата гимназия "Атанас Радев" в Ямбол.

С постижението си Енчо успя да се класира в Топ 10 на най-добрите състезатели по информатика в света.

Сребърен медал спечели Момчил Пейчев от Математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

Изключително представяне на българския отбор тази година! От 2010 насам не сме имали два златни медала. Много се гордеем с нашите момчета, които отново доказаха, че в България имаме невероятни ИТ таланти", сподели Антон Шиков, треньор на едно от златните ни момчета.

Отговорни за подготовката на българските олимпийци са Антон Шиков, Руско Шиков, Бисерка Йовчева, Велислава Емилова, Павлин Пеев, Галина Момчева, Петър Петров, Бойко Банчев и Явор Никифоров. Ръководители на отбора са Емил Келеведжиев и Красимир Манев.

Международна олимпиада по информатика стартира през 1987 година в България, основана от проф. Благовест Сендов като представител на България в ЮНЕСКО. Олимпиадата е най-престижното състезание по компютърни науки в света.

Междувременно приключи 45-ата Международна олимпиадата по физика.

И тази година всички от българския отбор по физика се връщат с медали, като завоюваните отличия са два сребърни и три бронзови медала.

Катерина Найденова и Ангел Шерлетов - и двамата от Казанлък, са със сребърни, а Радостин Димитров (Казанлък), Станислав Щерев (МГ - Варна) и Виктор Кузманов (Американски колеж) - с бронзови.

Освен това, за втора година Катерина Найденова спечели специалната награда на Европейското физическо общество (EPS) за най-добре представило се момиче от европейска страна.

Международната олимпиада по физика се проведе в град Астана, Казахстан. В нея взеха участие около 380 ученици от 86 държави.