Честванията по случая днешния празник на българската просвета и култура се съчетаха и с третия международен конгрес по българистика, чийто домакин и организатор е Софийският университет „Св. Климент Охридски".

На официална церемония в най-голямата зала на Алма Матер пред погледа на българисти от цял свят приветствени речи изнесоха както ректорът на ВУЗ-а проф. Иван Илчев, така и президентът Росен Плевнелиев, главният секретар на просветното министерство Красимир Вълчев и академик Дамян Дамянов, зам.-председател на Българската академия на науката.

С особена острота се открои словото на ректора, който още с първите си думи отправи преки нападки към управлението на държавата. Илчев призова присъстващите на церемонията политици да преминат от слова към дела.
На слова се наслушахме, а с някои от извършените дела все още се борим", заяви той. Ректорът апелира и към президента държавата да влезе в ролята си и да оценява качеството.

Илчев припомни, че неотдавна е внесъл декларация в НС, с която се настоява новото правителство, независимо от кого е съставено, да предприеме спешни мери в правилната посока веднага след назначаването си.

Ректорът на Алма Матер подчерта, че повереният му ВУЗ все още стои твърдо зад това си искане и ако то не бъде осъществено, то СУ няма да се поколебае по ясен начин да покаже несъгласието си и голямата си протестна сила.

Илчев не пропусна да порицае държавата за липсата на всякаква подкрепа около организацията на конгреса по българистика. Той подчерта, че едновременно с това страната ни е загърбила приятелите си, а хленчи, че българите в Европа се пренебрегвани.

Все пак Илчев повдигна духа на присъстващите и с приветствени слова по случай днешния празник, като го определи като ден на свободния дух и на свободното слово.
„Често отвратени от политически боричкания, дребнави крамоли и ежедневни проблеми, ние забравяме, че всеки ден е празник на магията на словото, което може да направи за нас чудеса", заяви той.

„Честит празник колеги, честит празник на целия български народ", възкликна ректорът за финал на своята реч.

В своето приветствено изказване президентът Росен Плевнелиев поздрави гостите с най-светлия български празник, който бе наречен от него ден на смисъла, на българската духовност и на това, което ни прави нация и народ.
Той не отговори на отправените критики от страна на ректора към управниците, като се придържаше към подготвеното си слово.

По думите на Плевнелиев днешният форум ще припомни, че България е класическа страна на славянството, а международният престиж на страната до голяма степен се гради на постиженията на българските учени, на постиженията на българистиката.
Български учени работят в повече от 30 страни по света, заяви президентът и отбеляза, че много от тях имат свои представители на днешния форум.

Делото на светите братя е едно от най-грандиозните културни победи в историята на Европа, посочи президентът и припомни, че възможността за богослужения на собствен език е позволила народите да бъдат равни в своята идентичност и културно развитие.

Българистиката има изключително важно значение за мястото на страната ни в Европа.
подчерта Плевнелиев. Той изтъкна, че тя трябва да бъде важен лост за насочване на инвестиции към българската култура и цялостен просперитет на родината ни. На днешния ден би трябвало да си спомним, че имаме много повече поводи за самочувствие, което, по думите на президента, е незаслужено ниско.

Приветствено слово от името на образователния министър Николай Милошев бе прочетено от главния секретар на МОН Красимир Вълчев. Речта съдържаше поздравления към академичния състав на СУ за стремежа им да възстановят интереса към българския език по целия свят.

„Словото ще пребъде в сърцата на всички българи с цялата си магия", гласеше пожеланието на служебния просветен министър.

От името на БАН поздравително слово прочете академик Дамян Дамянов.

По негови думи възстановяването на международния конгрес по българистика 27 години след втория конгрес и 32 години от първото му издание през 1981 година е важна стъпка към отварянето на нов международен дебат по българистките въпроси,
както и по шовинистичните проблеми в по-широк мащаб днес, когато се търси баланс между локалното и глобалното.

Академик Дамянов припомни, че великоморавската мисия на светите братя от 863 г. дава тласък на цялата славянска общност в Средновековна Европа и разкри, че в рамките на форума ще бъдат представени над 500 доклада по темата.

След приключването на четирите речи ректорът на Софийския Университет връчи почетният знак на Софийския университет на професор Камал Абдуалев, който е ректор на славянския университет в Баку.