••Преди съвета: Премиерът е убеден, че Дивания е по-спокойно място за контингента ни

5 милиона лева от преизпълнението на Бюджет 2004 ще бъдат отделени за създаване на фонд за лечение на болни деца. Това реши днес политическият съвет на НДСВ.

Отпускането на пари за здравеопазване не бе разисквано на предишното заседание, идеята е лично на премиера Симеон Сакскобургготски, уточни Пламен Панайотов.

Освен това, изразявайки своята съпричастност, партията дарява 500 000 лева от субсидията си на новоучредения фонд.
Предвижда се от следващата година да се въведе т. нар. благотворителност по ведомост, обяви министърът на икономиката Лидия Шулева.
Така всеки работещ ще може доброволно да дари за лечението на деца по лев от заплата си. В края на 2005 година при 3 милиона трудово заети българи, във фонда ще са постъпили 36 милиона лева.

Идея
Обсъжда се от следващата година да се въведе т. нар. благотворителност по ведомост. Всеки работещ ще може доброволно да дари за лечението на деца по лев от заплата си.
Компаниите, които даряват средства на фонда, няма да бъдат ограничавани в размера на даренията, а средствата ще бъдат приспадани от облагаемите им приходи.
Парите ще се управляват от Министерството на здравеопазването, а представители на медиите на ротационен принцип ще контролират изразходването им.

10 милиона лева да бъдат отделени за компютъризация и техническо оборудване на средните училища, ще предложи политическият съвет на управляващата коалиция и правителството.
Частично ще бъдат модернизирани и техническите средства от държавните висши училища. Така в средното образование около 350 000 ученици ще получат достъп до Интернет.

Другите бюджетни излишъци ще отидат

•за ремонт и реконструкция на около 300 отсечки от ІІ и ІІІ-класните пътища и поставяне на маркировка, указателни и туристически табели на кирилица и латиница
•за модернизация на водоснабдителната мрежа в повече от 100 селища
•за изплащане на коледни надбавки към пенсиите и заплатите
•за поощряване на общините с най-добро управление, като продължаване на процеса на децентрализация.

За водоснабдяване и стимулиране на общините се отпускат съответно 15 и 115 милиона лева. След заседанието Панайотов отказа да съобщи общата сума на бюджетните излишъци.
В решението на политическия съвет не е посочено какви суми ще бъдат вложени в ремонт на пътищата и колко ще бъде отпуснато за коледни надбавки.

Като втора точка от дневния ред политическият съвет на НДСВ обсъди позицията на партията за модернизация на българското образование.
Основните цели на програмата са подчинени на създаване на концепция на икономика на знанието. Акцентът ще бъде поставен върху развитие на уменията в процеса на обучение в духа на Лисабонската стратегия от 2000 година, уточни министър Шулева.

Самостоятелно мислене, инициативност, управленски умения, работа в екип ще са основните умения, към които учащите се ще привикват в процеса на модерното обучение.

НДСВ дава и насоки за модернизация: ориентиране на образователната система към учащите си; усъвършенстване на структурата на образователната система; развитие на системата за управление на сектора и обвързването на финансирането му с качеството на образователния продукт и неговото оценяване.

След редактиране на документа партията ще го предостави за широк обществен и политически дебат, заяви Лидия Шулева.