Никаква реформа не може да се осъществи без учителите. Те са движещата сила в образованието. Такова признание направи вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на Втория Глобален форум на образователната индустрия в Израел в частта ”Учителят в иновативния свят”.

Тя обясни, че при обсъждането на реформата фокусът е бил върху учениците, но има яснота и за ролята на учителя. По думите на Кунева абсолютен приоритет е да се осигурят необходимите условия, които позволяват на учителите да разгърнат своя потенциал по най-добрия възможен начин – в полза на учениците.

„Нужни са ни учители, чиито знания и умения са актуални, които използват информационните и комуникационни технологии, които са в крак с времето, близо са до учениците и ги разбират”, посочи още Кунева.

Според нея учителите в България представляват застаряваща професия и това поставя допълнително предизвикателство. Една четвърт от българските учители са на възраст над 56 години, 40% над 45, затова и квалификации за новите технологии са изключително важни.
Създаваме програми, променихме системата от стимули, обвързахме атестацията с квалификационни кредити, уверена е още Кунева.

Според изследване на ООН от последните дни в близките десетилетия в глобален мащаб 2 милиона работни места ще изчезнат като остарели и неадекватни на времето. В същото време до 2020 година ще са необходими между 38 и 40 милиона работници с добро образование.

Кунева коментира още, че срещи като образователния форум в Йерусалим помагат на правителствата да осъзнават, че всички държави в света имат проблеми с образованието и най-вече с необходимостта му да навакса с технологиите, но поставянето му като приоритет е гаранция за икономически просперитет.