ГЕРБ са притеснени от старта на учебната година. Бившият заместник-образователен министър в предишния кабинет Милена Дамянова критикува лутането на образователния министър Анелия Клисарова по темите в сектора.

Според Дамянова тази постоянна смяна на позициите крие опасност от финансов хаос в образователната сфера.

От ГЕРБ настояха Анелия Клисарова да се произнесе за бъдещето на делегираните бюджети.
Припомняме, колегата й от икономическото ведомство Драгомир Стойнев поиска те да отпаднат.

Финансирането на средното образование трябва да става по ясни критерии, смята още Милена Дамянова. Делегираните бюджети нямат алтернатива, допълни тя.
Ако този начин на бюджетиране бъде премахнат, според нея това ще се отрази в посока надолу на учителските заплати.
Дамянова припомни, че делегираните бюджети са въведени при управлението на Сергей Станишев след учителски натиск.

Тя не одобрява и идеята на МОН пари да се дават само за училищата с високи резултати за матурите и външното оценяване. По думите на Дамянова тази идея на министър Клисарова е на принципа „оценки за пари".

Не чухме нищо за учебните програми, недоволна е още тя. Милена Дамянова посочи, че е крайно време да се приеме законът за предучилищно и училищно образование още повече, че ЕС иска той да е приет до края на 2013г.

Дамянова припомни, че проектът на ГЕРБ за закон е обсъждан в продължение на две години с експерти, учители и родителски организации.
Законът за образование не може да бъде апокрифен текст, категорична е Дамянова, според която е изключително тревожно, че всичко в средното образование за министър Клисарова е ново.
Лутането на образователния министър е проблем за децата и родителите заключи Милена Дамянова.

Калин Каменов - бивш директор на агенция за закрила на децата е притеснен, че грамотността на учениците не е приоритет за кабинета.

По думите му по 500 деца в рисковите столични райони няма да влязат в класните стаи За пример той посочи гетото в Орландовци, където голяма част от децата не говорят български и там липсват услуги, с които те и родители им да бъдат подпомогнати. Според него цинично е МОН да търси преводачи за сирийските бежанци, а да не осигурят услуги за децата в гетата.

Като абсурд Калин Каменов определи идеята на кабинета за връщане на физзарядките в училище.
Според него настоящото правителство с всички абсурдни идеи, които генерира, е като автомобил без спирачки с неправоспособен водач.

Готови сме да предлагаме идеи, каза още Калин Каменов. България в момента е на автопилот предупреди още той и обясни, че няма единен орган, който да управлява европроектите.
Шест месеца не функционира националният свет за закрила на детето.

От ГЕРБ се оплакаха, че кабинетът е отделил нула лева от актуализацията на бюджета за сектор образование.

От партията на Бойко Борисов не приемат критиките на сегашното мнозинство, че нищо не са направили за децата в институциите.
Калин Каменов обясни, че в началото на управлението на ГЕРБ децата в институции са били около 7 хиляди, а през 2013 около 4 000.
В началото на предишния кабинет 120 са били приемните семейства, а сега техният брой е скочил до 1600.

Предприети са мерки за родители и „младоженци", които склоняват малолетните си деца да раждат.
В момента годишно около 300 души отиват на съд, а 200 души получават ефективни присъди.