Образователният министър Тодор Танев поема на "ръчно управление", както той се изрази, проблема с учебниците. Тази заявка той направи след срещата с патриотите.

Министърът заговори за санкции и дори за оставки в МОН заради скандала. Няма да хвръкне главата обаче на заместничката му Ваня Кастрева, стана ясно още от думите на Танев.

Не съм Киряк Стефчов, обяви Тодор Танев и подчерта, че от 6 века неговите родственици лежат в един гроб и всичките до един са патриоти (бел. ред. Киряк Стефчов е герой от романа "Под игото"). Това са ми първите седем години, сподели просветният министър. 

Чиновниците правят простотиите в МОН, изригнаха патриотите

Чиновниците правят простотиите в МОН, изригнаха патриотите

Има едни авгиеви обори от чиновници

В понеделник се събира политическият съвет в МОН, за да се види кой е виновен за създалия се хаос.

Стана ясно, че най-вероятно ще хвръкне главата на човек от най-близкото му обкръжение, а именно от политическия кабинет. До понеделник Танев ще запази името в тайна. Все пак кадровите промени в МОН щели да са малки. 

Иначе разговорът с патриотите бил много добър, по мнението му. Ако не се стигне до политическа и обществена подкрепа за програмите и учебните планове, тогава министърът можел и да отправи препоръка до премиера Борисов да бъде отстранен някой от заместниците му.

Ние сме екип и работим здраво, подчерта просветният министър. Той е готов да провери дали в случая със скандала става въпрос за лобиране за определени учебници.

Танев е недоволен, че с намесата на партии в продължение на 20 години се подменяла националната ни идентичност. Министърът не одобрявал и подкрепял тези процеси.

Да пратим Възраждането в бъдещето, за да изтеглим от неговия дух. То е минало и бъдеще, категоричен бе министърът.

В българското образование се правят непрекъснато експерименти, заяви на брифинг лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов след срещата. Периодично се подменяли термини и факти.

Според него чиновниците, които правят учебните програми, са свързани с фондации, близки до Турция. Определени среди в МОН отново скандализираха обществото, изтъкна патриотът.

Спорната епоха в историята оставяла, по думите му, грозни следи върху съзнанието ни. В разпад на националното съзнание сме, подчерта Каракачанов.

Той настоява да се спре с експериментите в образованието, на които сме свидетели вече 25 години. След 25 години ни наричат простаците на Балканите, категоричен бе Каракачанов.